Prírodné koncentrované sladidlo sa steviolglykosidy z rastliny stévia.
Balenie 20 g je ekvivalentom 6,4 kg repného cukru. Stévia sladká je trvalka pochádzajúci z Paraguaja a priľahlých končín, kde bola tamojšími indiánmi používaná ako prírodné nekalorické sladidlo do tradičného čaju Yerba maté. Oveľa neskôr sa zistilo, že paraguayští indiáni takmer netrpia kazivosťou zubov. Stévia totiž na rozdiel od bežného cukru nepôsobí kazivosť zubov. Sladiace látky obsiahnuté vo stévii sa nazývajú steviosidu čiže steviolglykosidy.
Steviolglykosidy zo stévie sladké sú vhodné ako úplná náhrada repného cukru. Majú nulovú kalorickú hodnotu a nulový glykemický index. Steviolglykosidy zo stévie sú teda vhodné nielen ako bežná náhrada repného cukru, ktorá neškodí vašej ústnej dutine, ale sú tiež vhodné pri diétnych plánoch či pre diabetikov. Bez alkoholu, farbív, vôní, príchuťou a konzervačných látok .
Stévia sladká obsahuje rad glykozidov, z ktorých je v rastline najpočetnejšie zastúpený steviozid, ďalej potom rebaudiozid A, B, C, D, dulkosid B a steviolbiosid. Sladík originál je komplexný výťažok z rastliny Stevia rebaudiana , sladík originál sú čistené 95% steviozid , z ktorých je 50% rebaudiozid A, zvyšok tvoria ostatné glykozidy, vitamíny a minerály.
Steviosidu vo Sladíku sú 320 × sladšie než repný cukor . Unikátnym spôsobom šľachtenie, selekciou rastlín určených na spracovanie (náš výrobca si pestuje vlastné rastliny) a následným čistením extraktu boli steviosidu vo sladíku zbavené svojej typickej horkastej chuti. Keďže rebaudiozid A vo veľkých koncentráciách mnohým ľuďom chuťovo pripomína umelé sladidlo, robí tento unikátny proces spracovania sladíku komplexne chuťovo najlepší produkt.