Vzhľadom podobná ryži klasickej. Jej zrnká sú dlhšie, štíhlejšie, čierne a voňajú po orechoch.
Volajú ju ”divoká ryža, ”indiánska ryža”, ale nie je to vôbec ryža, ale VODNÁ TRÁVA.
Divoká ryža rastie v plytkých vodách kanadských jazier. Vďaka jej stúpajúcej popularite sa začala divoká ryža cielene pestovať v USA, Kanade a v Maďarsku na prírodných vodných plochách.
Vlastnosti
- obsahuje niekoľkonásobne viac proteínov a naopak menej tuku, ako klasická biela ryža
- je zdrojom vlákniny i sacharidov
- v priemernej porcii divokej ryže doprajete telu slušnú dávku kyseliny listovej i pantoténovej a ďalších vitamínov skupiny B
- užívaním divokej ryže si doplníte mangán, železo či horčík
- má výrazné antioxidačné účinky
Divoká ryža má nízky glykemický index, takže z nej bude vaše telo získavať energiu priebežne. Po jej konzumácii tak zostanete dlhšie sýty a vyhnete sa chutiam na sladké, čo sa hodí napríklad pri redukcii váhy.
Ryža je nízko kalorické jedlo. Jedna šálka vareného produktu (asi 165 g) ma približne 170 kalórií, z ktorých 5 gramov pripadá na zdravé tuky, 35 gramov sacharidov, 6,5 g na gram proteínu a 3 do vlákniny.
Je bohatá na vitamíny a mikroelementy, obsahuje:
železo,horčík,mangán,fosforu,zinok,kyselinu nikotínová (Niacín),vitamíny skupiny B (B3, B6, B9),vitamíny A, C, E a K