Theobroma cacao

Charakteristika
Vždyzelený strom z čeľade Slezovité. Môže dorásť až do výšky 8 metrov. Listy sú zelenej lesklej farby a dorastajú do dĺžky 30 cm. Mladé listy sú červeného sfarbenia. Kvety sú obojpohlavné, belavej alebo ružovej farby. Plod je dlhý 30 cm a táto bobuľa je žltej, hnedej alebo červenej farby. Povrch bobule je jemne hrboľatý, rozdelený pozdĺžnymi brázdami. Semená sú bielej farby, uložené v komorách, obklopené belavým mieškom. Kmeň dosahuje priemer 35 cm. Drevo kakaovníka je žlté až červené.
Výskyt
Pochádza z hlbokých tropických oblastí Ameriky, kde je veľmi dôležitou súčasťou už od 5. storočia. V súčasnosti sa pestuje v tropických oblastiach po celom svete. V našich podmienkach je kakaovník pomerne vzácnou a zriedkavou rastlinou. Darí sa jej pri teplote 20 až 35 °C, neznáša veľké zmeny počasia a stojacú vodu v črepníku. Pri dobrých podmienkach dokáže kvitnúť a rodiť plody po celý rok.
Zber a úprava
Semená kakaovníka sa používajú na výrobu kakaového prášku, z ktorého sa vyrába čokoláda. Existujú iba tri kultivary kakaových bôbov, ktoré sa používajú na výrobu kakaa a čokolády. Z mieška sa vyrábajú nápoje a zaváraniny, semená sa čistia, pražia a drvia na kakaový prášok so vznikom kakaového masla.
Liečivé vlastnosti
Obsahuje bielkoviny, tuky, sacharidy, theobromín a kofeín. Kakaové bôby sa považujú za afrodiziakum, tiež zabraňujú procesu aterosklerózy a poškodeniu srdca. Je skvelým prostriedkom na zlepšenie nálady, antidepresívum, posilňuje imunitný systém a priaznivo ovplyvňuje činnosť mozgu. Lieči vysoký krvný tlak, astmu, kôrnatenie tepien a ostrosť zraku. Pozitívne pôsobí na pečeň a obličky.
Príprava
Semená sa po uvoľnení fermentujú, čo trvá podľa skupiny a podmienok 1 – 6 dní. Fermentácia prebieha pôsobením vysokej teploty a kyseliny octovej. Ďalej sa za dlhého miešania suší pri teplote 80 – 130 °C. Následne sa melú na kakaovú hmotu, z ktorej sa lisovaním oddelí tuk (kakaové maslo). Zvyšná hmota poskytuje kakaový prášok, ktorý sa používa na výrobu čokolády. Kakao obsahuje alkaloid theobromín, je príbuzný kofeínu a má podobné účinky. Kakaové maslo je za bežnej teploty tuhé, žltkasté, so špeciálnou chuťou a vôňou. Používa sa pri výrobe čokoládových chuťoviek.