Gentiana lutea
Charakteristika
Trváca bylina z čeľade horcovitých s mnohohlavým hrubým, dlhým, zvonku žltohnedým, vo vnútri žltobielym koreňom horkej chuti. Má viac ako 1 m vysokú priamu jednoduchú stonku, protistojné elipsovité listy s oblúkovitou žilnatinou a zlatožlté kvety. Plody sú mnohosemenné tobolky. Dosahuje vek až 60 rokov. Má charakteristickú vôňu a veľmi horkú chuť.
Výskyt
Rastie vo vysokohorskom pásme Karpát.
Zber a úprava
Zbierame len staršie korene s podzemkom, teda z rastlín, ktoré už kvitli. Sušíme hneď (pri teplote 45-60 °C), alebo neskôr (na voľnom vzduchu) podľa toho, či zber slúži na liečivé alebo potravinárske ciele (fermentáciou získava na vôni, ale stráca na horkosti).
Liečivé vlastnosti
Upotrebuje sa v lekárnictve a v likérnictve. Podporuje trávenie. Osoží aj pri nepravidelne menštruácii a na celkové posilnenie organizmu.
Príprava
Anglický horký likér vyrobíme: zmes zloženú z 10 g muškátového orecha, 10 g klinčekov, 10 g kvasinkových stružlín, 40 g koreňa horca žltého, 40 g puškvorca podzemku, 40 g galangového podzemku, 40 g archangelikového koreňa, 200 g citrónovej šťavy, 100 g pomarančovej šťavy, 1,5 l 70% alkoholu a 1 l vody necháme stáť 48 hodín. Potom uvaríme sirup z 1 kg cukru a litra vody a prilejeme ho k šťave odfiltrovanej z rastlín. Za 1-2 dni dozrie a môže sa konzumovať.