Dub letný

Quercus robur

Dub letný – Wikipédia

Charakteristika

Dub letný je mohutný, až 40 m vysoký strom s koša­tou korunou. Kôra mladých stromov je hladká, sivo­zelená, neskôr na starších kmeňoch rozpukaná. Listy majú krátku stopku a kožovitú perovito laločnatú celistvookrajovú čepeľ, na báze srdcovito vykrojenú. Dub je jednodomá rastlina, samčie a samičie kvety sú oddelené, ale vyvíjajú sa na tom istom strome. Samčie kvety sú zoskupené vo visiacich zelených jahňadách a rozkvitajú na jar zároveň s pučaním listov. Piestikové kvety sa vyvíjajú po dva až päť v pazuchách tohoročných listov. Sú obalené Stankovou čiaškou. Plodom je svetložltá nažka – žaluď, ktorá sedí v čiaške. Dub zimný sa od letného odlišuje dlhostopkatými lista­mi, ktoré sú na rube mäkko, neskôr hviezdovito chlpa­té. Báza čepele je klinovitá, kým dub letný ju má srd­covito vykrojenú. Líši sa aj krátkostopkatýmí alebo sediacimi kvetmi a plodmi, zatiaľ čo žalude duba letné­ho rastú na dlhých stopkách.

Výskyt

U nás rastú duby v teplejších oblastiach, najmä v dúbravách. Sú náročné na svetlo, teplo a vlhkosť. Dub letný je druh lužných lesov a nížin, dub zimný je pôvodný v podhorských oblastiach.

Zber a úprava

Na liečebné účely sa zberá mladá kôra, plody, zriedka listy. Kôra sa lúpe na jar pomocou nožov, kým je ešte hladká, nepopukaná. Možno ju zberať iba z práve vyrúbaných stromov, aby sa nepoškodzovali zdravé stromy, pretože rany napádajú huby aj živočíšni škodcovia. Kúsky 4 – 5 mm hrubej kôry sa sušia na vzdušnom mieste a dosúšajú sa v umelých podmienkach pri teplote do 40 °C. Zrelé zdravé žalude bez čiašky sa zberajú v októbri a novembri. Umyjú sa, pričom sa odstránia plávajúce bezsemenné plody. Sušia sa rýchlo. Niekedy sa z plodov vylúpu semená, ktoré sa môžu upražiť a pomlieť na prášok. Kôru je najlepšie kúpiť v lekárni.

Liečivé vlastnosti

V medicínskej a liečiteľskej praxi sa využívajú protizápalové a sťahujúce vlastnosti duba najmä zvonka vo forme kúpeľov, obkladov a výplachov pri krvácajúcich hemoroidoch, vredoch, ekzémoch, kŕčových žilách a nadmernom potení nôh, pri zápaloch ústnej dutiny, hrdla a paradentóze, zriedkavejšie aj vnútorne pri katare žalúdka, čriev, pri silnej menštruácii a vnútornom krvácaní.

Príprava

Odvar pripravíme z jednej lyžičky rozomletej drogy na pohár vody. Užíva sa vnútorne, napr. pri katare žalúdka. Na sedacie kúpele a kloktanie sa používa odvar z 500 g sušenej kôry a 4 litrov vody. Odvar z hrste žaluďov a pol litra vody sa po 20 minú­tach varenia scedí a zriedi sa v pomere 1 : 1 vodou. Použije sa zvonka.

Zaujímavosť

Duby sa dožívajú až niekoľko sto rokov, kvitnúť začínajú asi v 40. roku svojho života. V potravinárstve sa pražené žalude využívajú ako náhrada kávy a pre svoju výživnú hodnotu aj ako prídavok do niektorých nápojov.