Armoracia rusticana

Charakteristika
Trváca rastlina s dlhými, hrubými valcovitými koreňmi. Má veľké prízemné listy s podlhovastou vrúbkovanou čepeľou. Stonka dorastajúca do 100cm má sediace, často perovito strihané listy. Na vrchole rozkonárenej stonky sú strapce bielych kvetov. Plod je guľatá šešuľka.
Výskyt
Pochádza z východnej Európy. U nás sa niekedy pestuje v záhradách alebo na poli pre koreň štipľavej chuti, ktorý sa využíva ako príloha k mäsu alebo inému jedlu, na prípravu omáčok, pri nakladaní uhoriek a pod. Na lúkách, trávnikoch, úhoroch a popri potokoch často splaňuje.
Zber a úprava
Koreň sa zberá v jesení. Používa sa čerstvý, nastrúhaný. Po nastrúhaní sa môže uchovávať aj ako zmrazený alebo v kyslom octovom náleve, prípadne ako macerát vo víne.
Liečivé vlastnosti
Jeho liečivé účinky sa využívajú na povzbudenie činnosti tráviacej sústavy, uľahčenie vykašliavania, pri jarnej únave a inom oslabení organizmu, na čistenie pokožky.
Príprava
Postrúhaný koreň sa používa na povzbudenie činnosti žalúdka a čriev. V červenom víne sa používa proti únave a zvonka na čistenie pleti.