Chren dedinský

Armoracia rusticana

Zdravie z Karpát - portál o liečivých rastlinách a receptoch ...

Charakteristika

Trváca rastlina s dlhými, hrubými valcovitými koreňmi. Má veľké prízemné listy s podlhovastou vrúbkovanou čepeľou. Stonka dorastajúca do 100cm má sediace, často perovito strihané listy. Na vrchole rozkonárenej stonky sú strapce bielych kvetov. Plod je guľatá šešuľka.

Výskyt

Pochádza z východnej Európy. U nás sa niekedy pes­tuje v záhradách alebo na poli pre koreň štipľavej chuti, ktorý sa využíva ako príloha k mäsu alebo inému jedlu, na prípravu omáčok, pri nakladaní uhoriek a pod. Na lúkách, trávnikoch, úhoroch a popri potokoch často splaňuje.

Zber a úprava

Koreň sa zberá v jesení. Používa sa čerstvý, nastrúhaný. Po nastrúhaní sa môže uchovávať aj ako zmrazený alebo v kyslom octovom náleve, prípadne ako macerát vo víne.

Liečivé vlastnosti

Jeho liečivé účinky sa využívajú na povzbudenie činnosti tráviacej sústavy, uľahčenie vykašliavania, pri jarnej únave a inom oslabení organizmu, na čistenie pokožky.

Príprava

Postrúhaný koreň sa používa na povzbudenie činnosti žalúdka a čriev. V červenom víne sa používa proti únave a zvonka na čistenie pleti.