Prunus persica

Opis: Strom z čeľade ružovité. Väčšinou je zaradený ako druh z rodu slivka, ale v niektorých systémoch tvorí samostatný rod broskyňa. Opadavý menší strom s nízkou, širokou rozloženou korunou, často dorastá do výšky 5 – 6 m, len do veľkosti kra. Kôra je spočiatku hladká, neskôr rozpukaná na brázdy a trhliny. Listy sú kopijovité, dlhé 8 – 14 cm na okraji mierne zúbkaté. Kvety sú usporiadané jednotlivo alebo vo dvojiciach. Kvetné lupienky sú biele, ružové alebo červenkasté, nepredĺžené. Kôstkovice sú husto zamatovo chlpaté, bledozelenej farby. Plody sú šťavnaté, farba býva rôzna, na strane vystavenej slnko býva červená. Broskyne sú chlpaté, jadro je ľahké oddeliť od dužiny.
Zber: Zbierajú sa dozreté plody, ich dlhodobé skladovanie nie je možné, práve preto sa majú hneď skonzumovať alebo spracovať do kompótov a džemov. Ak sú broskyne nahnité, obvykle sú napadnuté plesňou, ktorá obsahuje jedovatú látku patulín a môže byť roznesená po celom plode. Nahnité broskyne by sme mali preto celé zlikvidovať.
Obsahové látky a účinky: Jadrá broskyne obsahujú vitamín B17, ktorý údajne lieči rakovinu, avšak príliš veľká konzumácia jadier môže vyvolať nežiadúce účinky. Broskyne sú výborné proti kašľu, astme a uvoľňujú zápchu. Majú protistresové a upokojujúce účinky, zlepšujú náladu a odstraňujú nervozitu. Zlepšujú krvný obeh a srdce, upevňujú cievy a tkanivá, pomáhajú redukovať hmotnosť a vyrovnávajú hladinu cukru v krvi. Obsahuje vodu, cukry, vitamíny B1, B2, B17, C a provitamín, minerálne látky vápnik, železo, zinok, draslík, horčík a niacín.
Použitie: Broskyne sa používajú v potravinárskom priemysle ako príchute do sladkých štiav, minerálnych vôd, limonád, žuvačiek, čajov a pod. Vďaka jej príjemnej aróme sa používajú do krémov, masiek, aromatických olejov, mastí, telových pílingov. Broskyňa sa používa na výrobu destilátov. Doma si z nich môžeme pripraviť chutné koláče, džemy, marmelády ale najlepšie chutia neupravené.