Sambucus nigra

Opis: krovitá rastlina s protistojnými nepárno- perovitými listami. Bohaté chocholíkové biele kvety majú mnohoramenné vrcholíky. Plody sú drobné čierne guľaté kôstkovice Mäkká biela dreň konárov (tzv. bazová duša) slúži ako pomocný materiál pri príprave mikroskopických preparátov. Rastie hojne v listnatých a zmiešaných lesoch, v krovinách, pri plotoch, okolo stavenísk a na rumoviskách.
Droga – Sambuci flos (syn.: Sambuci nigrae flos, Sambuci flos sine stipite), plod – Sambuci fructus, (syn.: Sambuci nigrae fructus, Sambuci nigrae baccaae fructus sine stipite).
Kvitne: v máji až júli
Zber: zberáme kvety a plody. Kvety sa zberajú pred plným rozkitnutím odstrihnutím celých vrcholíkov v suchom počasí. Sušíme rozložením vedľa seba stopkami hore alebo zavesené za hlavnú stopku na špagáte v tieni a na dobre vetranom mieste. Chránime pred svetlom a vlhkom. Plody sa odstrihujú pred dozretím v auguste až septembri.
Obsahové látky a účinky: Kvet bazy čiernej obsahuje najmä silicu (do 14 %), flavonoidy, (rutín až do 3 % astragalín, kvercetín, izokvercetín a ďal.), triesloviny, organické kyseliny, cholín, sacharidy, vitamín C. Rozpadové produkty glykozidu sambunigrínu sú kyselina chlorogénová, kávová a ďal. Prítomný je aj sliz a do 9 % minerálnych látok. Plody obsahujú veľa antokyánového farbiva, sacharidy, pektín, karotenoidy, provitamín A, vitamíny B, sacharidy a iné.
Použitie a recepty: má mierny močopudný (diuretický) účinok vyvolávajú flavonoidy a draselné soli, využíva sa v pediatrickej a geriatrickej praxi. Má mierny účinok na tvorbu materského mlieka. Droga z plodu zvyšuje diurézu (močenie) a diaforézu (potenie).Vo väčších dávkach má laxatívny účinok. Analgetické účinky tlmia, ale neodstránia bolesť pri migréne a zápale trojklanného nervu.
Odvar z kvetov (treba prefiltrovať) sa môže použiť pri zápale očných spojoviek. Na toto použitie v oftalmológii sa kombinujú drogy kvetu rumančeka, kvet nevädze, vňať očianky a dalšie.
Pri zápaloch ústnej dutiny a sliznice hltanu sa používa zápar alebo odvar. na zápar – 2 lyžičky kvetnej drogy na šálku, pije sa 5-krát denne. pripraviť sa môže aj z 5 – 10 g kvetu na 100 ml vody, užíva sa 3 – 5-krát denne ako močopudný a potopudný prostriedok, na vyplachovanie úst a kloktanie.
Plody sa odporúčajú v jednotlivej priemernej dávke 1 lyžička na šálku záparu alebo odvaru. Niekedy sú potrebné vyššie dávky. Protibolestivé účinky má koncentrovanejší zápar 15- 20 g na pohár vody, pecedí sa po 20 minútach, pije sa 1 – 2-krát denne.
Recepty: Sirup z plodov: je výživný, zmierňuje bolesti hrdla a podporuje imunitu. Príprava: V panvici sa zohreje 1/2 litra odvaru alebo výluhu. Pridáme 1/2 kg medu alebo nerafinovaného cukru, miešame, kým sa neroztopí. Zmes necháme vychladnúť, nalejeme do fľaše z tmavého skla. Uzatvoríme korkovou zátkou (korok je dôležitý, pretože sirupy zvyknú fermentovať a uzáver so závitom by mohol explodovať).
Bazový sirup z kvetov: 25 kvetov namočíme na noc v 2 l prevarenej studenej vody, pridáme nakrájané kolieska citrónu. Potom precedíme a necháme zovrieť s 2 kg cukru. Naplníme do čistých fliaš.
Džem: 1,5 kg plodov bazy čiernej, šťava z 1 citróna, 500 g želírovacieho cukru 3:1.
Príprava: plody bazy umyjeme, osušíme a zbavíme stoniek. Vo väčšom hrnci zmiešame bazu s citrónovou šťavou a so želírovacím cukrom. Plody roztlačíme a privedieme do varu. Necháme 4 minúty vrieť za stáleho miešania. Hustotu vyskúšame tak, že varechou kvapneme trochu džemu na malý tanier. Ak džem tuhne, môžeme ho ihneď plniť do umytých a suchých pohárov, ktoré dobre uzavrieme a na 10 minút otočíme hore dnom. Potom ich otočíme viečkami hore a necháme vychladnúť.
Bazový likér: potrebujeme 2 litre bazových plodov, 1 liter vody, 1kg kryštálového cukru 1 vanilkový cukor, 5 lyžíc silnej čiernej kávy, 1/2 litra rumu. Bazu preberieme a uvaríte s vodou asi 15 – 20 min. Potom zmes precedíme cez husté sitko a trochu popučíme (nelisujeme). Do tejto šťavy pridáme celú dávku cukru a necháme poriadne povariť. Pridáme vanilkový cukor a varíme ešte asi 3 minúty. Nakoniec pridáme uvarenú čiernu kávu a opäť prevaríme, necháme vychladnúť. Do vychladnutej šťavy pridáme rum a prelejeme do fľašiek.
Kvety v vyprážané v cestíčku: z mladého čerstvého kvetenstva bazy sa dá pripraviť chutné jedlo. Súkvetie sa vypraží v cestíčku a posype škoricovým alebo vanilkovým cukrom.
Bazový ocot : za hrsť kvetov zalejeme 1/2l l vínneho octu a necháme 14 dní lúhovať na tmavom mieste. Potom scedíme a pijeme denne 1 pohárik.
Ľudové liečiteľstvo: bazový kvet sa užíva ako potopudný pri prechladnutí, na zníženie horúčky, pri detských ekzémoch, pomáha pri látkovej premene – zvyšuje činnosť močových ciest a potných žliaz
Nežiaduce účinky: V liečebných dávkach nemá kvet, ani plod škodlivé účinky, pri predávkovaní sa môžu prejaviť celkové toxické príznaky, vracanie, najmä pri príbuznom druhu baza chabzdová, chabzda – Sambucus ebulus L. pre obsah sambunigrínu.
Terapeutická skupina: diuretikum diaforetikum, antineuralgikum, mierne laxans