Cornus mas

Charakteristika
Drieň je rozkonárený ker alebo strom, vysoký 2 – 5m. Má krátkostopkaté protistojné, vajcovito kopijovité listy. Štvorpočetné drobné žlté kvety s 5 až 10 mm dlhými stopkami sú usporiadane v okolikoch. Plody sú tmavočervené mäsité vajcovité kôstkovice s podlhovastou kôstkou, sladkokyslej chuti. Drieň kvitne už pred vypučaním listov. Začiatkom mája sa z každého okolíka začnú vyvíjať 1 – 3 plody, ostatné kvety postupne odpadnú. Plody dozrievajú a odpadávajú od polovice augusta do konca septembra.
Výskyt
Rastie najmä v nížinách, lesostepiach a vo svetlých lesoch, často na skalnatých podložiach. Je nenáročný na pôdu, ale uprednostňuje vápenec. Dobre znáša sucho. V súčasnosti sa najmä v záhradách pestujú aj niektoré vyšľachtené odrody s väčšími plodmi.
Zber a úprava
Zberajú sa plody, zriedka listy. Plody sa konzumujú čerstvé, môžu sa spracovať na zaváraniny alebo sa v tenkej vrstve sušia podobne ako šípky.
Liečivé vlastnosti
Vitamín C a farbivá pôsobia ako účinné antioxidanty — látky zbavujúce organizmus škodlivých molekúl voľných radikálov kyslíka, ktoré sa v organizme hromadia. Obsah vitamínu C sa čiastočne uchováva nielen v šťavách, ale aj v zavarených plodoch, v sirupoch, kompótoch, lekvároch a v rôsoloch. Okrem hlavných antioxidačných účinkov sa užíva po lyžičkách aj pri detských hnačkách, žalúdočných a črevných kataroch.
Príprava
Zápar sa pripravuje zo sušených plodov (asi 10 plodov na šálku vody), ktoré sa po rozmliaždení a zaliatí vriacou vodou alebo po krátkom povarení nechajú lúhovať asi 15 minút. Používajú sa podobne ako čerstvá šťava. V ľudovom liečiteľstve sa odvar niekedy používa aj proti črevným parazitom. Ak sa pije ako čaj, dochucuje sa medom.